Ads

Ads

Wednesday, April 27, 2011

Home »,»Khasiat dan Kelebihan Buah Belimbing Buluh

Khasiat dan Kelebihan Buah Belimbing Buluh

Kandungan gizi pada kadar 100g :-

Kelembaban - 94.2-94.7g
Protein - 0.61g
Ash 0.31-0.40g
Fiber - 0.6g
Fosforus - 11.1mg
Kalsium - 3.4mg
Besi - 1.01mg
Thiamine - 0.010mg
Riboflavin - 0.026mg
Karotinoid - 0.035mg
Asid Askorbik - 15.5mg
Niacin - 0.302 mg

Darah Tinggi - Akarnya dikeringkan dan direbus sehingga tinggal 1/3 air kemudian diminum.

  Sengal Sendi - Pucuknya dicampur cuka, lada dan cengkih, kemudian ditumbuk dan disapukan pada bahagian yang sakit.

Kelemumur - Ambil 11biji buah yang tua, dibelah dan digosok pada seluruh kulit kepala. Biarkan selama 15min kemudian dicuci mengunakan air panas.

Bengkak Lehar / Bisul - Pucuk dan sebahagian ranting dicampur dengan bawang merah, ditumbuk dan disapu pada bahagian yang sakit.

Jerawat - Buahnya dikisar dan dicampur sedikit garam kemudian digosok pada tempat bermasalah.

Sengal - Ambil daun muda segenggam dicampur dengan 10 kuntum cengkeh dan 15 biji lada, ditumbuk lumat dan sapu pada tempat berkenaan.

Batuk - Daun, bunga dan buahnya direbus 1/2jam kemudian diminum apabila suam. Cara lain adalah bunganya, sirih, daun saga dan bunga cengkih ditumbuk lumat, dicampur dengan air kemudian ditapis dan diminum airnya.

Dengan memakan buahnya secara berterusan dapat mengelakkan masalah kencing manis, pencernaan dan melawaskan buang air.