Ads

Ads

Monday, April 25, 2011

Home »,»Khasiat dan Kelebihan Buah Avokado

Khasiat dan Kelebihan Buah Avokado

Komposisi Gizi pada kadar 100g :-

Karbohidrat - 3.4-5.7g
Protein - 1-4g
Lemak - 5.8-23g
Besi - 0.8-1.0g
Vit B komplex dan karotinoid - 1.5-3.2g

Buasir - Bijinya dikisar lalu disapukan pada buasir.

Cacing - Kulitnya dikisar dan dicampurkan dengan air mendidih lalu diminum semasa perut kosong.

Sakit Kepala - Daunnya dipanaskan dan diletakan di dahi.

Air rebusan daun avokado diminum untuk menghentikan cirit-berit, mencuci darah dan mengatasi selsema. Selain itu, daun dan kulit kayu direbus lalu diminum untuk rawatan batuk, kahak, tekanan darah tinggi, penyakit hati, merangsang haid dan bengkak kerongkong serta lubang hidung. Air rebusan daun sesuia dijadikan air mandian untuk mengatasi masalah demam panas, sakit-sakit badan dan sendi. Teh daun avokado sesuai  untuk menghentikan cirit-birit, melawaskan pembuangan air, menurunkan tekanan darah, mengeluarkan angin dalam badan serta kahak.