Ads

Ads

Monday, April 25, 2011

Home »»Khasiat dan Kelebihan Buah Belimbing

Khasiat dan Kelebihan Buah Belimbing

Komposisi Buah Belimbing :-

Air - 90%
Protein - 0.75%
Serabut - 0.7%
Gula - 3.5-11%


 Rasa masam pada buah belimbing dipengaruhi oleh asid sitrik. Belimbing yang manis rasanya dipengaruhi oleh asid oksalik dimana asid sitrik kurang. Buah ini kaya dengan Vit A dan kalium dan kandungan Vit B serta C adalah serdahana.

Darah Tinggi - Akarnya dikering, direbus dan diminum atau buahnya yang masih muda (3 biji) dikisar, ditapis dan diminum 2 kali sehari.

Kudis - Buahnya dimakan secara teratur sehingga sembuh.

Rheumatik (Sengal Tulang) - Segemgam daun dikisar dan dicampur dengan sedikit kapur lalu dimakan dan digok ditempat sakit.



Kencing Manis - 3 biji buah masak dimakan pada waktu pagi dan petang selama 2 minggu.

Bisul/Nanah - Buahnya ditumbuk lumat dan ditampal pada luka.

Cacing dalam perut - Bunganya direbus dan airnya diminum.

Bagi penyakit penyakit barah, pencernaan, menurunkan kolestrol, tekanan darah dan melancarkan percernaan, buahnya dijadikan pencuci mulut selepas makan.