Ads

Ads

Tuesday, April 19, 2011

Home »»Khasiat dan Kelebihan Anggur

Khasiat dan Kelebihan Anggur

Komponen Gizi pada kadar 100gm:-

Tenaga - 69 kkal
Protein - 0.72g
Lemak - 0.16g
Karbohidrat - 18.1g
Serat - 0.9g
Gula - 15.48g
Kalsium - 10mg
Besi - 0.36mg
Magnesium - 7mg
Fosfor - 20mg
Kalium - 191mg
Natrium - 2mg
Seng - 0.07mg
Tembaga - 0.13
Mangan - 0.07mg
Selenium - 0.1mg
Thiamin - 0.07mg
Riboflavin - 0.07mg
Niacin - 0.19mg
Folate - 2mkg
Vit C - 10.8mg
Vit B6 - 0.09mg
Vit A - 66mg
Vit E - 0.19mg
Vit K - 14.6mg


Sakit Mata - Akarnya dikisar ( berupa getah) ditapis dan dititikan ke atas kelopak mata ( bukan dalam mata)3 kali sehari.

Sakit Telinga- Akarnya dikisar ( berupa getah) ditapis dan dititikan ke dalam liang telinga 3 kali sehari.

Pecah-pecah dalam mulut, Guam dan Seriawan - Akarnya dikisar dan dibuat kumor.

Pengambilan berterusan anggur dapat membantu membersihkan hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, perut, pembentukan darah serta melancarkan peredaran darah. Selain itu ia juga dapat mengurangkan kolestrol dalam darah, sengal-sengal otot, kejang otot, sesak dada, menguatkan fizikal tubuh dan mengelakan barah.