Komposisi Buah Belimbing :-
Air - 90%
Protein - 0.75%
Serabut - 0.7%
Rasa masam pada buah belimbing dipengaruhi oleh asid sitrik. Belimbing yang manis rasanya dipengaruhi oleh asid oksalik dimana asid sitrik kurang. Buah ini kaya dengan Vit A dan kalium dan kandungan Vit B serta C adalah serdahana.
Darah Tinggi - Akarnya dikering, direbus dan diminum atau buahnya yang masih muda (3 biji) dikisar, ditapis dan diminum 2 kali sehari.
Kudis - Buahnya dimakan secara teratur sehingga sembuh.
Rheumatik (Sengal Tulang) - Segemgam daun dikisar dan dicampur dengan sedikit kapur lalu dimakan dan digok ditempat sakit.
Kencing Manis - 3 biji buah masak dimakan pada waktu pagi dan petang selama 2 minggu.
Bisul/Nanah - Buahnya ditumbuk lumat dan ditampal pada luka.
Cacing dalam perut - Bunganya direbus dan airnya diminum.
Bisul/Nanah - Buahnya ditumbuk lumat dan ditampal pada luka.
Cacing dalam perut - Bunganya direbus dan airnya diminum.
Bagi penyakit penyakit barah, pencernaan, menurunkan kolestrol, tekanan darah dan melancarkan percernaan, buahnya dijadikan pencuci mulut selepas makan.