Kandungan gizi bagi setiap 100g :-
Buah Masak :-
Air - 74g
Karbohidrat - 24g
Protein - 0.5g
Lemak - 0.9g
Serabut - 3.0g
Besi - 1mg
Fosforus - 32mg
Kalium - 198mg
Kalsium - 9mg
Tiamina & Riboflavin 0.01mg
Niasin - 0.3mg
Vit C - 26mg
Vit A - 85IU
Vit B
Daun :-
Metil Salisilat
HCN
Benzaldehid
Kulit Kayu :-
Alkaloid jenis sapitin
Tanin
Bahan Kuinonik
Kalium
Vit A & C
Merangsang haid / Darah Tinggi / Kencing Manis - Akarnya dikering, direbus dan diminum.
Buwasir - Buahnya dimakan secara teratur.
Busung - Buah putiknya dibuat kerabu dan dimkan secara teratur.
Batu Karang - Enam biji dihancurkan, dijadikan pil dan ditelan.
Cirit-Birit - Buah muda dicampur dengan jambu muda lalu direbus dan diminum.
Masalah Paru-Paru - Bunganya dijadikan teh herba dan diminum.
Darah Tinggi - Air rebusan campuran daun ciku dan daun timun siam diminum.
Reumatisme - Teh herba daun ciku disapu pada sendi yang mengalami sakit.
Gigi Berlubang - Titiskan getahnya pada tempat berlubang.
Air rebusan daun tua yang sudah berwarna kuning diminum untuk rawatan selsema, batuk, demam panas dan cirit-birit.