Ads

Ads

Sunday, January 29, 2012

Home »Khasiat dan Kelebihan Buah Delima

Khasiat dan Kelebihan Buah Delima

Kandungan gizi bagi setiap 100gm :-

Buah Masak :-
Air - 78%
Karbohidrat - 14.5%
Protein - 1.6%
Lemak - 0.1%
Serabut - 5.1%
Mineral - 0.7%
Gula Glukosa - 0.7%
Asid Sitrik - 0.7%
Asid Borik - 0.7%
Vit C - 0.7%

Daun, kulit kayu dan Buah serta akar mengandungi tanin.

Mencerahkan Mata - Memicitkan biji buahnya yang berair terus ke dalam mata.
Cacing Pita - Akar delima yang berbunga putih ditumbuk, direbus dan diminum airnya.
Bijinya ditumbuk lumat bersama jus buahnya dan ditelan.
Rebus daun akar kulitnya kemudian diminum airnya.

Sakit Mata - Buah dan bunganya dimakan mengikut keperluan.

Tenaga Batin - Air daripada buah yang kecut dicampur sedikit madu lalu dipanaskan sehingga kenyal. Minum apabila airnya sejuk.

Kudis / Terbakar / Gatal - Daunnya dicampur sedikit belerang dan ditumbuk serta dicampur sedikit minyak kelapa lalu disapu pada tempat berkenaan. Bunganya ditumbuk halus dan dicampur dengan minyak kelapa lalu disapu pada tempat kudis.

Melangsingkan Badan - Tumbuk tiga biji buah muda dengan sedikit garam lalu dicampur dalam air panas bersama satu sudu teh kemudian ditapis dan diminum.

Cirit-Birit - Tumbuk kulitnya kemudian direndam di dalam air panas bersama sedikit garam lalu diminum.
Kulitnya direbus dan diminum airnya.
Kulit buah atau pokok boleh digantikan dengan daun atau buah muda.
Akarnya direbus dan diminum. Manakala bijinya dimakan berterusan dapat merawat penyakit kuning, hati, jantung, paru-paru, batuk, sakit perut serta dada.