Ads

Ads

Monday, June 20, 2011

Home »»Khasiat dan Kelebihan Buah Belingai

Khasiat dan Kelebihan Buah Belingai

Kandungan gizi pada setiap 100g :-

Buah :-
Air - 74%
Karbohidrat - 7.5%
Protein - 8%
Lemak - 1.5%
Pektin - 3-5%

Isi Buah yang dikeringkan :-

Asid Sitrik - 15%
Air - 74%
Karbohidrat - 7.5%
Protein - 8%
Lemak - 1.5%
Pektin - 3-5%
Sedikit besi, Kalium dan kalsium

Biji
Air - 4%
Karbohidrat - 35%
Protein - 26%
Lemak - 27%
Masalah Buang Air - Akarnya direbus dan diminum airnya.
Sawan - Daunnya direbus dan diminum airnya.
Tumpahan Haid / Masalah Hati / Mual - Duri dan kayu kulit direbus dan diminum airnya.

Buahnya yang masak dimakan bagi menyejukan badan, mengecutkan tisu dan sebagai tonik umum dan tonik perut.