Kandungan Gizi pada 100g :-
Air - 86.6g
Karbohidrat - 12.1g
Protein - 0.5g
Lemak - 0.3g
Serabut - 0.7g
Besi - 1mg
Kalium - 204mg
Kalsium - 34mg
Natrium - 3mg
Niasin - 0.5mg
Riboflavin - 0.04mg
Vit A - 450mg
Vit C - 74mg
Tiamina - 0.03mg
Karpain - 0.03mg
Karpasemin - 0.03mg
Karposid - 0.03mg
Mirosin - 0.03mg
Papain - 0.03mg
Pektin - 0.03mg
Penawar Segala Racun / Sakit Sendi - Akarnya dikeringkan, direbus dan diminum airnya.
Luka Digigit Ular - Akarnya dihiris dan getahnya disapu pada tempat terkene gigitan.
Sakit Kepala - Daunnya ditumbuk dan ditampal di kepala.
Demam Malaria / Pelangsing Badan - Secekak daunnya dikisar dan diminum airnya.
Demam - Daun dan biji buahnya direbus dan diminum airnya.
Demam Panas - Daunnya direbus dan diminum setiap 3jam.
Gastrik - Lima tangkai pucuknya direbus sehingga mendidih dan diminum 3 kali sehari.
Menghilangkan Panau - Tiga helai daunnya dilumat dan dicampur sedikit belerang dan minyak tanah, disapu tiga kali sehari.
Asma / Melancarkan haid / Kejang Perut / Cirit-Birit / Perut Memulas / Memperkuatkan Hempedu / Penahan Sakit dan Jangkitan - Daunnya direbus dan diminum airnya.
Menambah Selera Makan - Buah, Bunga atau daun muda dimakan atau direbus dan minum secara teratur.
Menghilangkan Titik Hitam pada Muka - Buahnya yang masak disapu pada tempat berkenaan.
D